Voor de ballonvaart zelf, is er een grondige voorbereiding nodig. De piloot raadpleegt het weer en op basis daarvan maakt hij een beslissing: “go or no go”. Het doorgaan van de ballonvaart is afhankelijk van de weersomstandigheden. Te veel wind, regen en kans op onweer dragen niet bij aan een veilige ballonvaart. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van allerlei actuele weerkaarten en vooruitzichten.
Wanneer het weer goed is, maakt de piloot een vaarroute op aan de hand van de wind en de vliegkaarten. De exacte plaats van vertrek is afhankelijk van de windrichting en snelheid en eventuele beperkingen. Er moet aan het eind van de vaart natuurlijk wel een goede landingsmogelijkheid zijn.
Voor u het weet stijgt u boven de bomen en gebouwen uit, de piloot brengt de luchtballon naar een mooie vaarhoogte zodat u uitgebreid van het uitzicht kunt genieten. Tijdens de ballonvaart glijdt België als een groot schilderijdoek onder u door en kunt u genieten van de rust en het uitzicht vanuit de mand. U kunt genieten van dorpjes, steden, buitengebieden, bossen en rivieren.
Onderweg vertelt de piloot het een en ander over het gebied waar overheen wordt gevaren en u kunt de piloot natuurlijk alles vragen over de luchtballon. Gemiddeld hangt de luchtballon tijdens de ballonvaarten tussen de 250 en 600 meter hoogte, dit is een mooie hoogte zodat u ver van u af kunt kijken maar ook alles op de grond nog duidelijk kunt zien.
Na ongeveer een uur te hebben gevaren gaan we weer op zoek gaan naar een landingslocatie.
Aangekomen op het opstijgterrein wordt de ballon startklaar gemaakt. De mand wordt uit de trailer gehaald. Vervolgens worden de gasflessen geïnstalleerd, de brander gemonteerd, staalkabels en gasslangen bevestigd. Wanneer dit in orde is, wordt alles grondig gecontroleerd door de piloot. De piloot geeft een passagiersbriefing aan de passagiers. Ook de crew krijgt een briefing van de piloot.
Daarna wordt de ballon gevuld met koude lucht met behulp van een ventilator. Wanneer de ballon goed gevuld is met koude lucht, wordt de ballon verwarmt met de branders.
Na enkele minuten staat de ballon overeind en kan de piloot de laatste controles uitvoeren. Daarna mogen de passagiers instappen.
De piloot verwarmt nog even de ballon … en weg zijn ze!
Het team van Herkballont neemt al verschillende jaren deel aan tal van grote en kleine ballonfestivals in Europa.
Daarnaast varen we doorheen heel België!
Sagrantino Balloon Festival - Todi (Italië)
Tom was als jonge kerel van 4 jaar al gefascineerd door luchtballonnen. Hij verzamelde alles wat er in de ballonwereld te verzamelen was: stickers, badges, pins…. Hij haalde regelmatig de media met zijn unieke collectie en hobby. De passie bracht hem op het idee om later zelf met een luchtballon te varen.
Eerst begon het kleinschalig met de aankoop van een radio gestuurde modelballon. Samen met zijn ouders maakte hij een aantal modelballonen zelf, waaronder een replica van de roze olifant Nelly-B. Hij was een veel gevraagde gast op ballonfestivales en festiviteiten in binnen- en buitenland. Hij na zelfs deel aan modelballonkampioenschappen en behaalde daarin ook titels, maar de ballonmicrobe liet hem niet los, en enkele jaren later begon hij dan ook met de opleiding tot ballonvaarder.
Na een opleiding van 3 jaar (theorie en praktijk) behaalde hij in 2013 zijn ballonlicentie en was hij zelfs enkele jaren de jongste ballonvaarder van de BeNeLux. Tom heeft ondertussen ook de nodige bijscholingen gevolgd, en is nu een Europees geregistreerd en gecertificeerd commercieel piloot. Sinds 2020 mag hij zich de jongste balloninstructeur van België noemen en is hij één van de jongste van heel Europa. Hij geeft ook les aan officiële ballonscholen in Nederland en België.
Tom en zijn team hebben ondertussen al meer dan 500 ballonvaarten op hun actief. Ze namen deel aan verschillende binnenlandse én buitenlandse ballonmeetings, wat hen al in verschillende landen heeft gebracht zoals Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Italië en Polen.
Wat als ik hoogtevrees heb?
In een luchtballon hebt u geen hoogtevrees. Dit komt omdat u geen contact maakt met de grond. U kan dit steeds op voorhand melden aan de piloot.
Is het koud daarboven?
Neen, een luchtballon vaart mee met de wind. Zelfs bij vriestemperaturen kan er gevaren worden. De branders stralen deels ook warmte uit naar beneden, zodat het in de mand meestal warmer is dan aan de grond.
Wat trek ik aan om te gaan ballonvaren?
Een outfit die je aandoet om te gaan wandelen draagt de voorkeur. Een stevig paar schoenen en een lange broek hoort daar ook bij. Verder hoeft u zich niet speciaal te kleden. Een petje of hoedje beschermt uw hoofd dan weer tegen de warmte van de brander en mag u zeker meenemen.
Is er een leeftijdslimiet?
Op ballonvaren staat geen leeftijdsbeperking. Kinderen kunnen meevaren wanneer zij vergezeld zijn van een volwassene en minimum 1,20 meter groot zijn. De enige vereiste is dat een kind over de rand van de mand kan kijken. Maar het is ook belangrijk dat het zichzelf kan vasthouden tijdens de landing. Voor oudere personen is het van belang dat zij in goede gezondheid verkeren en minimum 1 uur kunnen rechtstaan en fit/lening genoeg zijn om in de mand te kunnen. Indien u twijfelt kan u best even contact met ons opnemen. U bent zwanger en wilt ballonvaren? Dan raden wij u aan nu volop te genieten van je zwangerschap en nadien te genieten van een ballonvaart!
Hoe geraken we terug thuis na de landing?
U voorziet zelf een wagen die achter de volgwagen rijdt. Voor de volgers is er ook een glaasje bubbels of frisdrank voorzien!
Is ballonvaren veilig?
Ballonvaren is het veiligste vervoermiddel, zeker in de luchtvaart. Onze piloot is opgeleid volgens de Europese normen en beschikt over een professionele pilootvergunning. Indien de ballonvaart afgelast wordt, zal dit steeds voor uw veiligheid zijn.
Al het materiaal voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en wordt jaarlijks geïnspecteerd door een erkende instantie.
Ballonvaren is veilig op voorwaarde dat men zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Voor de vlucht krijgen de passagiers een uitgebreide briefing.
Maar de belangrijkste factor is het weer. Er wordt enkel gevaren bij goede zichtbaarheid, met geen kans op regen of onweer. Ook teveel of te weinig wind kan een probleem zijn.
Als de weersomstandigheden niet goed zijn voor een veilige ballonvaart, wordt de vaart afgelast en zal er een nieuwe datum worden afgesproken. Veiligheid gaat voor alles!
Mag ik roken?
Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.
Hoe ver en hoe hoog gaan we ballonvaren?
De afstand die we gaan afleggen hangt uitsluitend af van de windsnelheid (en die kan variëren met de hoogte). Een ballon "drijft" op de wind en een vaart van een uur brengt hem gemiddeld een 15-tal km ver, soms meer, soms minder.
De ballon vaart ook op verschillende hoogten. Afhankelijk van de streek waar wordt gevaren zijn er beperkingen in de maximale (en minimale) hoogte. Het grootste deel van de vaart zal verlopen op een hoogte tussen de 150 en 300 m. Door lager te varen kan het vee opgeschrikt worden. Hoger varen heeft meestal geen zin, omdat de zichtbaarheid naar beneden dan vaak vermindert.
De ballon is weliswaar overgeleverd aan de wind wat betreft de vaarrichting, maar de verticale controle van de ballon kan erg nauwkeurig zijn. Voor een ervaren piloot is het een koud kunstje om met de bodem van de mand de toppen van de grashalmen te strelen. Een blad uit een boomtop geplukt is een leuk aandenken aan de vlucht!
Hoe zit het met de verzekering?
Geen probleem! U hoeft geen bijkomende verzekering te nemen. Onze ballon en passagiers zijn goed verzekerd volgens de van kracht zijnde Europese normen.
Mogen foto-en filmtoestellen mee in de mand?
Natuurlijk mag dat!
Let wel op dat foto-filmtoestellen, alsook smartphones en andere persoonlijke bezittingen NIET verzekerd zijn voor-tijdens-na een ballonvaart. Respecteer ook de privacy van de mensen op de grond voor het maken van een prachtige reportage van uw ballonvaart.
Wanneer varen we?
Een luchtballon kan alleen varen als er geen thermiek meer is, en als de wind in de avond afneemt. Vanaf 2 uur voor zonsondergang, tot zonsondergang is de meest ideale tijd om te varen met een luchtballon. In de vroege ochtend bij het ontwaken van de zon kunnen we ook ballonvaren, tot maximum 2 uur na zonsopgang.