In een luchtballon heeft u echt geen last van hoogtevrees, omdat er geen contact met de grond is. Ook voor mensen die normaal gesproken niet eens op een huishoudtrapje durven staan is ballonvaren geen probleem. Jaarlijks nemen we veel passagiers mee die last hebben van hoogtevrees. Wist u dat er ook ballonvaartpiloten bestaan die hoogtevrees hebben! U kan dit steeds op voorhand melden aan de piloot.
Neen, een luchtballon vaart mee met de wind. Zelfs bij vriestemperaturen kan er gevaren worden. De branders stralen deels ook warmte uit naar beneden, zodat het in de mand warmer is dan aan de grond.
Een outfit die je aandoet om te gaan wandelen draagt de voorkeur. Een stevig paar schoenen en een lange broek hoort daar ook bij. Verder hoeft u zich niet speciaal te kleden. Een petje of hoedje beschermt uw hoofd dan weer tegen de warmte van de brander en mag u zeker meenemen.
Op ballonvaren staat geen leeftijdsbeperking. Kinderen kunnen meevaren wanneer zij vergezeld zijn van een volwassene en minimum 1,20 meter groot zijn. De enige vereiste is dat een kind over de rand van de mand kan kijken. Maar het is ook belangrijk dat het zichzelf kan vasthouden tijdens de landing. Voor oudere personen is het van belang dat zij in goede gezondheid verkeren en minimum 1 uur kunnen rechtstaan en fit/lening genoeg zijn om in de mand te kunnen. Indien u twijfelt kan u best even contact met ons opnemen.
U bent zwanger en wilt ballonvaren? Proficiat! Wij adviseren om nu volop te genieten van je zwangerschap en nadien te genieten van een ballonvaart! Wij nemen hierin geen enkel risico.
U voorziet zelf een wagen die achter de volgwagen rijdt. Er wordt geen vervoer terug voorzien naar het opstijgterrein.
Voor de volgers is er ook een glaasje bubbels of frisdrank voorzien!
Ballonvaren is het veiligste vervoermiddel, zeker in de luchtvaart. Onze piloot is opgeleid volgens de Europese normen en beschikt over een professionele vergunning. Indien de ballonvaart afgelast wordt, zal dit steeds voor uw veiligheid zijn. Er wordt enkel gevaren bij goede zichtbaarheid, met geen kans op regen of onweer. Ook teveel of te weinig wind kan een probleem zijn.
Al het materiaal voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en wordt jaarlijks geïnspecteerd door een erkende instantie.
Ballonvaren is veilig op voorwaarde dat men zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Voor de vlucht krijgen de passagiers een uitgebreide briefing. Maar de belangrijkste factor is het weer.
Uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan om in een straal van 50 meter rondom de ballon te roken. Tijdens de ballonvaart mag nooit gerookt worden. Passagiers die onder invloed van alcohol of drugs zijn zullen helaas geweigerd worden. Na de ballonvaart klinken we met een glaasje bubbels of frisdrank.
De afstand die we gaan afleggen hangt af van de windsnelheid (en die kan variëren met de hoogte). Een ballon "drijft" met de wind en een vaart van een uur brengt hem gemiddeld een 10-15 km ver, soms meer, soms minder.
De ballon vaart ook op verschillende hoogten. Afhankelijk van de streek waar wordt gevaren zijn er beperkingen in de maximale (en minimale) hoogte. Het grootste deel van de vaart zal verlopen op een hoogte tussen de 150 en 600 m. Door lager te varen kan het vee opgeschrikt worden. Hoger varen heeft meestal geen zin, omdat de zichtbaarheid naar beneden dan vaak vermindert.
De ballon is weliswaar overgeleverd aan de wind wat betreft de vaarrichting, maar de verticale controle van de ballon kan erg nauwkeurig zijn. Voor een ervaren piloot is het een koud kunstje om met de bodem van de mand de toppen van de grashalmen te strelen. Een blad uit een boomtop geplukt is een leuk aandenken aan de vlucht!
Geen probleem! U hoeft geen bijkomende verzekering te nemen. Onze ballon en passagiers zijn goed verzekerd volgens de van kracht zijnde Europese normen.
Natuurlijk mag dat! Let wel op dat foto-filmtoestellen, alsook smartphones en andere persoonlijke bezittingen NIET verzekerd zijn voor-tijdens-na een ballonvaart. Respecteer ook de privacy van de mensen op de grond voor het maken van een prachtige reportage van uw ballonvaart.
Een luchtballon kan alleen varen als er geen thermiek meer is, en als de wind in de avond afneemt. Vanaf 2 uur voor zonsondergang, tot zonsondergang is de meest ideale tijd om te varen met een luchtballon. In de vroege ochtend bij het ontwaken van de zon kunnen we ook ballonvaren, tot maximum 2 uur na zonsopgang
De ballon stijgt 's avonds ongeveer 2 uur voor zonsondergang op. We hebben een uur nodig om de ballon op te bouwen en alles klaar te maken voor de ballonvaart. Het is gebruikelijk om ongeveer 3 uur voor zonsondergang aanwezig te zijn op het opstijgveld.
Onderstaand schema geeft een indicatie van de aanvangstijd voor de avondballonvaarten.
Begin april om 16:30u - eind april om 17:30u
Begin mei om 17:30u - eind mei om 18:30u
Begin juni om 18:30u - eind juni om 18:30u
Begin juli om 18:30u - eind juli om 18:00u
Begin augustus om 17:30u - eind augustus om 16:30u
Begin september om 16:30u - eind september om 16:00u
Begin oktober om 16:00u - eind oktober om 15:00u
Voor de ochtendballonvaarten verzamelen we ongeveer een half uur voor het daglicht aanbreekt.
Wat als de ballonvaart niet doorgaat?
Aan de hand van de actuele ballonvaartverwachting van het KMI, besluiten we elke dag opnieuw of het weer wel of niet geschikt is voor ballonvaren. Op de dag van uw ballonvaart nemen we net na de middag contact met u op. Mocht het weer die dag niet geschikt zijn voor de ballonvaart, dan plannen we in overleg met u een nieuwe datum.
Het weer in België is wisselvallig. Daarom kunnen wij echt pas op de dag van uw ballonvaart mededelen of de ballonvaart wel of niet door kan gaan.