EEN MOOIE HERINNERING AAN JOUW BALLONVAART

17 september 2023


We sloten het weekend af met een exclusieve privé ballonvaart met 2. We hadden een prachtig uitzicht over de stad Sint-Truiden en vaarden verder richting het Vinne in Zoutleeuw. Uiteindelijk vonden we een grasveldje in de buurt van Budingen waar de ballon zachtjes werd neergezet. We namen even de tijd om de ballon te verplaatsen. De voorspellingen van een muggeninvasie klopten volledig. Na de vaart klonken we met een glaasje bubbels, enkele versnapperingen en volgde de traditionele ballondoop. 

16 september 2023 - ochtend


Voor de herfst zijn intrede maakt volgende week, planden we dit weekend nog een aantal inhaalvaarten in. We stegen op vanuit Landen voor een feeëriek uitzicht boven Haspengouw. De nevel en lokale mist boven velden was sprookjesachtig. De passagiers genoten dan ook van het mooie uitzicht. De voorspelde wind bleef weg en het werd dus een rustige vaart. In Eliksem landden we zeer zachtjes op een wegje langs een fruitplantage. 

10 september 2023


Een hittegolf in de maand september. Ongezien! De temperatuur steeg dan ook vlot naar 30 graden en meer. We planden daarom de afgelopen dagen weinig tot geen ballonvaarten in met passagiers omwille van de warmte. In de mand is het al snel 6-7 graden warmer. Daarnaast is er code geel afgekondigd voor hitte door het KMI en worden zware inspanningen afgeraden. Daarnaast ziet een ballon enorm af van deze hitte en kunnen we maar een beperkt gewicht meenemen. Bij Herkballont staan we garandeert voor kwaliteit en professionalisme vanuit onze passie voor het ballonvaren. Vanavond maakten we een warme ballonvaart vanop het kasteel van Ordingen. Een fantastisch uitzicht over de stad Sint-Truiden om vervolgens parallel van de N3 te varen. In de omgeving van Halle-Booienoven landden we zeer rustig op een veldje. 

6 september 2023


Nazomeren begin september met tropische temperaturen. Vanavond maakten we een testvaart met onze nieuwe ballon die deze zomer tweedehands werd aangekocht. Ondanks de warmte maakten we een mooie vaart boven Haspengouw. 

Na een uurtje werd de ballon zachtjes neergezet in Dorpmaal op een groot pas gemaaid veld.

De testvaart is geslaagd en vanaf nu wordt de ballon ingezet voor exclusieve privé ballonvaart voor 2-3-4 personen. 

3 september 2023


Ook vanavond prima ballonweer voor een leuke ballonvaart boven Haspengouw. 

Onze leerling-ballonvarder Björn vertrok vanuit Borgloon voor een leerrijke ballonvaart. Na een geslaagde tussenlanding landden instructeur Tom en Björn op een pas gemaaid grasveldje in Buvingen. Zo zijn we de maand september goed begonnen! 

2 september 2023


De maand september begon nat. Na het ochtendgrijs kwam de zon en konden we een mooie ballonvaart maken vanuit Herk-de-Stad. De voorspelde wind bleek toch harder te waaien, waardoor we een mooie afstand konden afleggen. Door de hevige regen waren veel velden nog zeer nat. Uiteindelijk vonden we in Helen-Bos een gemaaid grasveld waar de ballon zachtjes werd neergezet. 

29 augustus 2023 


Na een paar dagen van onstabiel weer, konden we vandaag de zomervakantie toch leuk afsluiten met een ballonvaart. In opdracht van een collega-ballonvaarder vertrokken we samen vanuit Aarschot voor een ballonvaart boven Hageland. Na een vaart van uur landden we zachtjes op het trainingsvoetbalveld van Molenbeek. We werden hier heel vriendelijk verwelkomd. 

De volgende dagen is er opnieuw veel onstabiliteit met regelmatig een bui en matige wind. We duimen voor een indian summer volgende maand.

23 augustus 2023


Op deze warme zomerse avond vertrokken we vanuit Landen voor een rustige vaart richting Wallonië. Eens het stadscentrum overgevaren te hebben, volgden we de N80 richting de E40 en Plopsa Aqua. Net voor het stadscentrum van Hannuit vonden we een groot stoppelveld waar de ballon zachtjes werd neergezet samen met de crew. Na de opruim klonken we op een geslaagde vaart met een hapje en tapje. 

22 augustus 2023 


We blijven profiteren van het mooi zomerweer. We vertrokken vanavond met 2 collega-ballonvaarders voor een opdrachtvaart vanuit Blauberg. Er stond weinig wind op verschillende hoogtes. We moesten eerst de bossen van Averbode over, richting Schaffen. Net voor het vliegveld van Schaffen vonden we een gemaaid grasveld waar de ballon zachtjes werd neergezet. We werden verwelkomt door heel wat enthousiaste muggen. 

21 augustus 2023


Een warme zomeravond in Limburg. We vertrokken vanuit Herk-de-Stad voor een mooie ballonvaart met goede zichtbaarheid. De windsnelheid lag lager dan voorspeld. Uiteindelijk vonden we in een Schakkebroek een groot grasveld waar de ballon zachtjes werd neergezet. De landeigenaar krijg uit dank enkele lokale drankjes. 

19 augustus 2023 


De voorspellingen blijken anders dan de realiteit op het terrein. De voorspelde noordwestenwind werd zelfs een zuidwestenwind. We vertrokken vanuit Nieuwerkerken richting stad Hasselt. Door te stijgen en dalen kom je soms in een andere luchtlaag waardoor de richting wat kan veranderen, maar dat was niet het geval. We vaarden langszaam richting Terkoest waar we uiteindelijk met behulp van de crew een precisielanding maakte op een grasveld. 

17 augustus 2023


Vanavond waren de Antwerpse Kempen aan de beurt. Met 4 ballonnen vertrokken we vanuit Arendonk. Bij vertrek was er nog wat wind, maar door een geweldig team, konden we snel en goed vertrekken. We hadden een mooi uitzicht over Turnhout en vaarden de E34 over. Uiteindelijk vonden we een grasveld in Kasterlee waar de ballon werd neergezet. 

16 augustus 2023 


Vanavond vertrokken we opnieuw vanuit Herk-de-Stad voor een ballonvaart. Er stond nog een matige wind waardoor we een mooie snelheid hadden. We vaarden voorbij Geetbets en Linter richting Tienen. Voor Tienen vonden we een groot grasveld waar de ballon zachtjes werd neergezet. 

15 augustus 2023


Vanavond stond opnieuw een lesvaart op het programma. 

Vanuit Sint-Truiden werd het een leerrijke vaart boven Haspengouw. We hadden een mooi uitzicht over DronePort in Brustem. Uiteindelijk landden we zachtjes op een veld in Opheers. 

14 augustus 2023 - avond


4 vaarten op 2 dagen! We profiteren optimaal van het zomers weertje boven Haspengouw. Opnieuw werd Landen onze vertreklocatie voor vanavond. Het was even wachten wat de aankomende buien vanuit het zuiden zouden doen, maar we hadden geluk. Nadat de wind iets rustiger werd konden we vertrekken voor een mooie ballonvaart. We vaarden over het voetbalstadion van Sint-Truiden en hadden zo een fantastisch uitzicht over de stad. In Melveren werd de ballon zachtjes aan de grond gezet op een groot stoppelveld. We klonken met een gaasje bubbels en de passagiers werden gedoopt volgens de traditie met nadien een oorkonde als aandenken.

14 augustus 2023 - ochtend


De week begon met een lesvaart met een leerling-ballonvaarder. Opnieuw werd Landen de uitvalsbasis voor vertrek. Er werd veel geoefend op contour varen en tussenlandingen. Het was een geslaagde lesvaart met een zachte landing op een stoppelveld in Helen-Bos.

13 augustus 2023 - avond


Geen rustdag voor ons! We profiteren optimaal van het mooie zomerweer. Opnieuw werd Landen onze opstijglocatie. Het was even wachten tot de wind voldoende afnam, maar daarna konden we genieten van een mooie ballonvaart. We konden de kerncentrales van Thiange zien, maar ook de Mijnterrils van Winterslag. We vaarden over het Regionaal Vliegveld Limburg in Brustem om zachtjes te landen in de regio van Rijkel. 

13 augustus 2023 - ochtend


Eindelijk konden we opnieuw gaan ballonvaren. Het werd een rustige ochtendvaart vanuit Landen over de N3 tot op een wegje in Melkwezer. We hadden een goede zichtbaarheid en de passagiers genoten van de vaart. De rustdag werd ingezet met een glaasje bubbels voor de passagiers. 

10 augustus 2023


Ook vanavond konden we opnieuw de lucht in. Deze keer vertrokken we vanuit Nieuwerkerken voor een rustige vaart boven Haspengouw. De oostelijke wind blies ons zachtjes richting Grazen en Geetbets. 

Tegen landingstijd nam de wind helemaal af en was het even zoeken naar een geschikt terrein in Geetbets.

9 augustus 2023


We moesten er lang op wachten, maar na enkele natte en winderige dagen konden we vanavond eindelijk terug de lucht in. 

Vanuit Herk-de-Stad vertrokken we met enkele collega-ballonvaarders voor een verre ballonvaart. Op hoogte hadden we een mooie snelheid van 20km/h. We hadden een mooi uitzicht over Hasselt en Sint-Truiden. We vaarden de gemeente Wellen over om vervolgens net na de N76 in Kerniel te landen op een weiland langs een wegje. 

30 juli 2023


GEMAB23 zit erop! We hebben door het slechte weer met steeds veel wind en regen, toch 5 mooie ochtend- en avondvaarten kunnen maken. Afgelopen week ontmoetten we heel wat collega-ballonvaarders, maar ook leerling-ballonvaarders alsook ballonfabrikanten en andere prominenten in de ballonwereld. Het was een fijne ballonvakantie.

We ontvingen en vonden heel wat mooie foto's met onze ballon en delen deze graag met jullie. 

26 juli 2023 - avond


Na een powernap was het vanavond wachten tot de wind voldoende afnam. In het begin was het nog even vechten tegen de wind, maar de aanhouder wint. We vaarden over de start- en landingsbaan om vervolgens de D14 over te varen. Er was een massa volk dat geparkeerd stond langs wegen en op velden. We maakten een rustige landing in Bussières, 300m van de landingslocatie van deze ochtend.

26 juli 2023 - ochtend


Een korte nacht werd beloond voor een feeëriek uitzicht. Na den verdwaalde bui, konden we vertrekken voor een ochtendvaart. Laag aan de grond stond weinig wind. Zo vaarden we langzaam over het terrein om vervolgens het dorpje over te varen. Na het passeren van de D13 begon de wind toe te nemen. We maakten in Bussières, ondanks de toename van de wind, een mooie landing.

25 juli 2023 - avond


Een hele dag regen en vanaf 18.45u. klaarden het op boven Chambley en omgeving. Er stond wel nog wind met de nodige vlagerigheid, waardoor het een sportief vertrek werd.
We vaarden in het dal van Waville, waar de wind 90 graden draaiden en ons richting een groot grasveld dreef. We besloten dan ook om hier zachtjes te landen.

23 juli 2023 - avond


Na een winderige ochtend nam de wind vanavond voldoende af om rustig te kunnen vertrekken. De richting was niet ideaal met veel bossen. Op verschillende hoogtes stond er een andere windrichting waardoor we een beetje konden sturen. Net voor de bossen van Gorze maakten we een rustige landing op een groot stoppelveld met veel andere ballonnen.

22 juli 2023 - ochtend


We maakten deze ochtend onze eerste vaart op GEMAB23. Samen met meer dan 300 ballonnen vertrokken we voor een lange vaart. We vaarden laag over het opstijgterrein op vervolgens over het dorp Chambley-Bussières te varen. Bij het zonnebloemveld genoten we van het fantastisch uitzicht om vervolgens na een vaart van meer dan 1 uur zachtjes te landen op een stoppveld in de buurt van Trionville.

20 juli 2023


Om de twee jaar wordt het grootste ballonfestival van Europa georganiseerd in Frankrijk, in de regio Grand Est (tussen Nancy en Metz). Gedurende 10 dagen zullen meer dan 500 luchtballonnen bij goed weer in de ochtend en avond varen over het mooie landschap van deze regio met pitoreske dorpjes, zonnebloemvelden en vele duizenden enthousiaste toeschouwers en bewoners.
Wij zullen gedurende het hele evenement aanwezig zijn om te varen en om even ballonvakantie te nemen. We houden jullie via onze website en social media kanalen op de hoogte. Tussen 21 juli en 31 juli zijn we iets moeilijker bereikbaar. We proberen dagelijks onze mails te bekijken en je zo snel mogelijk een antwoord te geven. Onze avonturen kan je volgen via deze pagina of via onze social media kanalen.

18 juli 2023


Na een weekend van onstabiel weer met wind en buien, konden we vanavond opnieuw een leuke ballonvaart maken boven Haspengouw. We vertrokken vanuit Herk-de-Stad voor een rustige vaart, maar verre ballonvaart. We vaarden voorbij Rummen, Nieuwerkerken en Melveren om vervolgens te genieten van een mooi uitzicht over het stadscentrum van Sint-Truiden. Het was even zoeken naar een geschikt terrein. Uiteindelijk maakten we een mooie landing op een wegje in Aalst, net voorbij Brustem, waar de crew ons stond op te wachten, bij gebrek aan een stoppel- en/of grasveld. Na de vaart klonken we traditioneel met een glaasje bubbels en hapjes.

13 juli 2023


Na paar dagen van onstabiel weer, konden we vanavond opnieuw genieten van een mooie ballonvaart. Het was nog even afwachten wat de wind en onstabiliteit ging doen, maar alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Vanuit Landen vertrokken we met enthousiaste passagiers voor een ballonvaart boven Haspengouw. Na een vaart van 1u15 vonden we net voor het Kasteel van Rullingen een grasveldje waar de ballon zachtjes werd neergezet. Na de opruim konden de passagiers genieten van een hapje en drankje en ontvingen zij hun authenieke oorkonden als aandeken aan hun luchtdoop met de ballon. 

10 juli 2023


GROOT NIEUWS!  Onze vloot breidt uit! 

Vanavond vond de testvaart plaats van onze nieuwe ballon. Afgelopen jaar kregen we vaak de vraag om met 3 of 4 personen als gezin of vriendengroep te kunnen meevaren voor een exclusieve ballonvaart. We kochten een zeer goede en mooie tweedehandsballon aan. De ballon biedt plaats voor 4 passagiers + piloot. Een aantal details zijn voorlopig nog verborgen tot aan de officiële eerste vaart.

Vanaf 31 juli is de ballon operationeel en kan je deze ballon reserveren voor 2-3-4 personen! We zetten daarmee verder in op onze VIP en exclusieve ballonvaarten voor iedereen boven Haspengouw! De ballon gaat ook ingezet worden bij lesvaarten voor leerling-ballonvaarders.

27 juni 2023


De wind nam vanavond voldoende af voor een mooie, verre ballonvaart boven Haspengouw. Vanuit Herk-de-Stad vertrokken we voor een exclusieve privé ballonvaart voor 2.  We vaarden voorbij Schakkebroek, Wijer, Kortenbos om vervolgens de N80 en N79 over te varen. Aangezien er geen landingsterreinen in de vaarroute lagen, maakte onze piloot Tom een knappe landing op een wegje in Voort. Na het opruimen konden de passagiers genieten van een glaasje bubbels met een knabbeltje. 

25 juni 2023


Vandaag stonden er 2 lesvaarten gepland met leerling Wim. In de ochtend vertrokken we bij zonsopkomst voor een lange trainingsvaart vanuit Vlimmeren tot aan de snelweg in Wuustwezel. Het was een zeer goede lesvaart. Wim is bijna klaar voor zijn examenvaart. In de avond vertrok Wim samen met instructeur Tom vanuit Landen voor een lesvaart boven Haspengouw. Het was even zoeken naar een geschikt landingsterrein, maar uiteindelijk maakten ze een geslaagde landing op een groot grasveld in Nieuwerkerken.

28 mei 2023 - ochtend


De wekker ging vroeg af deze ochtend voor een mooie ballonvaart vanuit Herk-de-Stad. Met twee enthousiaste passagiers vertrok piloot Tom voor een exclusieve privé ballonvaart. Met de zonsopkomst konden de passagiers genieten van een feeëriek landschap en een mooie zonsopkomst in eigen omgeving. Na een vaart van een uur landden we rustig op een groot pas gemaaid grasveld in Drieslinter. Na het opruimen klonken we op een geslaagde ballonvaart en kregen de passagiers een authentieke oorkonde. 

2 mei 2023


Vandaag stond er opnieuw een lesvaart op het programma. Vanuit Herk-de-Stad maakten leerling Björn en instructeur Tom een leerrijke lesvaart. Er werd geoefend op laag varen en naderingen maken naar een geschikt landingsterrein. Heel wat aspecten zijn op standaard al. We landden op hetzelfde grasveld als de laatste lesvaart. Daarna werd er een mondelinge debriefing gedaan en kan Björn zioch voorbereiden op de volgende lesvaart. 

30 april 2023 


Op de laatste zondag van de maand vertrokken we opnieuw vanuit Herk-de-Stad voor een mooie bloesemvaart in de regio met enthousiaste passagiers.

De oostelijke wind bracht ons naar het Hageland waar we konden genieten van de mooie landschappen en herkenningspunten. 

In Waanrode vonden we een grasstrook waar de ballon zachtjes werd neergezet.

Na het inpakken werd de tafel klaargezet voor een hapje en een tapje.

29 april 2023


Na heel wat lesvaarten met leerlingen, ging vandaag het ballonseizoen 2023 van start. 

Vanavond vertrokken we vanuit onze thuisbasis voor een bloesemballonvaart boven Haspengouw. Er stond een rustige wind en er was een goede zichtbaarheid. Tijdens de vaart konden de passagiers genieten van een glaasje bubbels.

We vaarden voorbij Rummen om vervolgens in Grazen rustig te landen op een terrein waar de crew ons stond op te wachten. Na de vaart was er nog een uitgebreid en lekker tapasbuffet voor onze passagiers en volgers. 

 26 april 2023 


Vanavond stond er opnieuw een lesvaart op het programma. Na een grondige voorbereiding van Björn, vertrok hij samen met Tom voor een leerrijke ballonvaart boven Haspengouw. Er werd geoefend op level varen en naderingen maken.

Ze vaarden de N3 (Sint-Truiden-Tienen) over om vervolgens opzoek te gaan naar een geschikt terrein. De wind begon aan de grond toe te nemen, waardoor ze een gecontroleerde sleeplanding maakten. Een lesvaart met veel ervaringen voor onze leerling!

 22 april 2023 


De wekker liep vroeg af voor een lesvaart in de Kempen.

Leerling Wim maakte na zijn eerste lesvaart samen met instructeur Tom.

Vanuit Kasterlee vertrokken ze voor een leerrijke ochtendvaart. Er werd geoefend op level varen en naderingen.

Na het overvaren van het stadscentrum van Turnhout, maakte Wim een mooie landing net buiten het centrum.

 5 april 2023 


De wekker liep vroeg af voor leerling Bjorn en instructeur Tom.

Ze profiteren optimaal van het mooie lenteweer en maakten opnieuw een lesvaart.

Vanuit Zuid-Limburg werd het opnieuw een leerrijke ballonvaart. Doordat er weinig wind stond, werd dat een mooie lesvaart. We vaarden op verschillende hoogtes, leerden gecontroleerd en stijgen en dalen en maakten een mooie landing op een wegje.

Na elke lesvaart volgt er een mondelinge debriefing en een schriftelijk verslag.

Bij lerenballonvaren.be ben je in goede handen!

4 april 2023


Na de winterpauze begon Bjorn vanavond met de verderzetting van zijn praktijkopleiding.

Samen met instructeur Tom vertrok hij vanuit Herk-de-Stad voor een lente lesvaart.

Er werd geoefend op het levelvaren en het maken van naderingen.

Bij de finale landing werd er gekeken wat de wind op lage hoogte deed en zo kon er 'gestuurd' worden naar het landingsterrein waar de ballon werd neergezet. Ook het verplaatsen na de landing werd geoefend onder begeleiding.